2011

 

 

Keresőoptimalizálásról nagyon röviden

A keresőoptimalizálásról lehetne írni akár több száz oldalt is, de biztos vagyok benne, hogy akkor Ön most nem olvasná azt el! Én most csak nagyon röviden az alapokat írom le. Ettől Ön még nem lesz profi a keresőoptimalizálásban, de sokat fog segíteni abban, hogy előrébb kerüljön a találati listákon.

Ne felejtse el, hogy a cél nem az, hogy Ön profi weblapépítő, vagy keresőoptimalizáló szakember legyen hanem, hogy el tudjon magának készíteni egy gyönyörű weboldalt.

Mi az a keresőoptimalizáció?

A keresőoptimalizálásnak nevezzük azt mikor a weboldalunkat tudatosan úgy építjük föl, vagy úgy módosítjuk, hogy bizonyos kulcsszavakra a keresőlisták élén jelenjen meg.


Melyik keresőprogramra optimalizáljunk?


A Google keresőprogramra célszerű elsődlegesen optimalizálni, mivel a piaci részesedése jelenleg a Google-nek a legnagyobb.


Miért fontos optimalizálni?

 • A keresőprogramok egy igen tekintélyes és viszonylag állandó forgalmat produkálhatnak Önnek. Ön 150-250, vagy a piaci szegmenstől függően akár 1000 új látogatót is kaphat naponta a Google keresőn keresztül ingyenesen!

 • Olyan minőségi látogatók érkeznek az oldalára a keresőkön keresztül, akik érdeklődnek az Ön oldala, terméke iránt.

 • Komoly elismerést jelent, ha az Ön oldala az adott témában az első 10 között szerepel a keresőkben.

 • Elég egyszer elvégezni az optimalizálást és az a továbbiakban fix látogatottságot hoz.


Kulcsszavak, keresőszavak, mondtatok szűrése:

 • Írja le egy szöveges fájlba azokat a szavakat, amikre optimalizálni szeretné elsődlegesen az oldalt. Ne használjon nagyon sok szót! Használja a legfontosabb szavak elírásait is. Nagyon sok látogatót nyer ezzel a kis trükkel.

 • Majd írja le ezen szavak szinonimáját. Ebben nagy segítségére lesz a Google kulcsszó kereső programja: http://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal

 • Majd írja le a témához kapcsolódó szavakat

 • Ezután írja le az asszociatív kifejezéseket

 • Tegye meg ugyanezeket a lépéseket szókapcsolatokkal, mondatokkalLista szűkítése

Ön nem optimalizálhatja mindegyik kulcsszóra az oldalát! Válassza ki azt a legfontosabb 4-5 szót, amire elsődlegesen szeretné az oldalt "élesíteni". A többi szót, kifejezést, mondatot azonban NE törölje ki, hanem írja őket egymás mellé vesszővel elválasztva.Keresőszavak elhelyezése az oldalakon

A keresőszavakat meghatározott helyeken és minél többször kell elhelyeznie az oldalán ahhoz, hogy a keresőprogramok értékesnek találják az Ön oldalát. A keresőprogramok algoritmusai a következőket figyelik:

 • Hol szerepelnek a szavak a weboldal szerkezetében

 • Mennyiszer szerepelnek

 • Egyáltalán szerepelnek-e az oldalon

 • Szerepelnek-e szomszédos oldalakon

 • Szerepelnek-e a mi weboldalunkra hivatkozó oldalakon


Keresőszavak és kifejezések beépítése


Címtag:
Írja a weboldal tagja köze a legfontosabb keresőszavakat, majd ismételje meg háromszor őket kicsit más környezetben.

Pl.: ha a webdesign, website szóra szeretné elsődlegesen optimalizálni az oldalt:

<title>Webdesign Stúdió, Tökéletes webdesign-t szeretne a weboldalán? Webdesign tekintetében mi verhetetlenek vagyunk. Website, webdesign építéssel kapcsolatban keressen minket! Többi fontosabb kulcsszó stb. stb.</title>Kulcsszótag:
A <keywords></keywords>tag nem bír olyan nagy jelentőséggel, mint a <title> tag. Ebben a tag-ban megadhatja a szinonimákat, elírásokat, szókapcsolatokat. Vegye elő a kulcsszó listát, amit készített és az összes keresőszót, kifejezést másolja be. A lista ne haladja meg az 1000 leütést.


Leírástag:

A <description></description> tag elsődlegesen az olvasóknak szól. A keresők az eredmények listázásakor ennek a szövegnek egy részét is megjelenítik. Tehát döntő szerepe van abban, hogy az Ön lapját meglátogatja-e a látogató vagy nem.


Heading-tag:
A <H1></H1> tag-nak jelentős szerepe van. Itt figyelnünk kell arra is, hogy az olvasó számára is hasznos legyen a szöveg. A legfontosabb, leglényegesebb kulcsszavakkal kell értelmes és érdekes szöveget írnia.

Pl.: <H1>Webdesign készítés hihetetlenül jó áron. Website-ja webdesign-ját teljes mértékben ránk bízhatja. Weboldalát szeretné átalakíttatni? Forduljon hozzánk! Stb. stb.</H1>Szöveg eleje és vége
:
A kulcsszavakat tegye be a linkekbe.

Pl.: <a href="webdesign-weboldal-keszites.html" target="_blank">Webdesign készítés hihetetlenül jó áron. Website-ja webdesign-ját teljes mértékben ránk bízhatja.</a>


Fájlnevek:
A kulcsszavakat építse be a file nevekbe.


Image ALT tagja
:
A keresőszavakat helyezze el a képek alt tagjába. Ez a tag akkor jelenik meg, ha az oldal épp töltődik, vagy ha már letöltődött és a látogató a kép fölé viszi a kurzort. Sokkal jelentősebb azonban az, hogy a keresőprogramok is látják ezt a tagot, és elég nagy hangsúlyt adnak neki.

Pl: <img src="images/webdesign.jpg" alt=" Webdesign készítés hihetetlenül jó áron>


Végszó
Még rengeteg olyan dologról lehetne írni, ami szintén az alapokhoz tatozna (konkurencia elemzése, domain név kiválasztás, keresőkbe és katalógusokba való regisztrálás, kapuoldalak stb. stb.), de sajnos már nem fér bele ebbe az oktató anyagba.