2011

Tipográfiáról röviden

A tipográfia alapjait fogom bemutatni Önnek. Nagyon lényeges a szerepe abban, hogy a látogatói könnyen és jól pászáthatóan el tudják olvasni azt, amit Ön a weboldalán ír.


A tipográfia legfőbb céljai:

  • megkönnyíti az olvashatóságot

  • lényeges részeket kiemeli

  • felhívja a figyelmet

  • leegyszerűsít

  • kisebb részekre tagol

  • egységet ad

Megkönnyíti az olvashatóságot: Lényeges, hogy az olvasással töltött idő az olvasó számára ne legyen megterhelő. A szövegíráshoz lehetőség szerint használjon fehér alapon fekete szöveget, ugyanis ez az elfogadott megoldás. Ezt szokta meg az emberek szeme, számukra ez a legkényelmesebb. A legtöbb könyv is fehér alapon fekete betűt használ.


Lényeges részeket kiemeli: A fontosnak tartott kulcsszavakat emelje mindig ki. Az olvasó figyelmét így a mondanivaló lényegére tereli.


Felhívja a figyelmet
: A lényegesebb mondatokhoz az alapszöveghez képest nagyobb betűméretet állítson be, és emelje ki őket. Adjon más színt ezeknek a mondatoknak, de ne használjon túl sokfélét!


Leegyszerűsít: Helyezzen el témához kapcsolódó grafikát a szövegbe, ezzel lényegesen leegyszerűsítheti az üzenete megértését, és a figyelmet is fokozza.


Kisebb részekre tagolás: Két-hárommondatonként használjon sorkihagyást. A tömör szöveget az olvasó nem fogja elolvasni. Ránéz, és azt mondja, hogy ez túl sok, majd legközelebb.


Egységet ad: Figyelnünk kell az egyes részek összehangolására, összetartozására, így a dokumentum egységét meg tudjuk őrizni.