2011

 

 

 

5 végzetes hiba, amit weblapkészítés közben sokan elkövetnek, és ami az Ön weboldalának havonta 100 ezer forintjába kerül!

Ön az első oktatóanyagát olvassa. A mai rohanó világunkban nagyon fontos mindenki számára a saját ideje. Az anyagok kialakításánál ezért elsődleges szempont volt, hogy csak a lényegre és a tömör megfogalmazásra törekedjek, így Ön nagyon rövid idő alatt értékes és használható információkhoz jut! Vágjunk hát bele!

5 végzetes hiba:

 1. 7-15 másodperces szabály! Az első 7-15 másodperc alatt dől el, hogy az Ön weblapját továbbolvassák, vagy egyszerűen csak rákattintanak a bezárás gombra. A minőségi webdesign nagyon fontos mivel azzal találkozik a látogató először. Abban az esetben, ha egy amatőr munkával találja szembe magát, akkor bizalmatlanná válik. A design mellett nagyon fontos, hogy az oldala GYORSAN töltődjön le. Az internetező információt kereső felhasználó nem fog várni 7-15 másodpercnél többet! Amennyiben ezen idő alatt Ön nem tudja az érdeklődését felkelteni, számára megmutatni azt az információt, azt a megoldást amit keres, akkor már el is búcsúzhatnak egymástól.

 2. A tartalmat nem szabad alárendelnie a design-nak! Az első hibából láthatjuk tehát, hogy a minőségi webdesign egy weboldal megítélésében nagyon fontos, azonban nem szabad semmiképpen se, hogy a design a használhatóság rovására menjen.
  Amennyiben oldala rendelkezik flash menüvel, és pár képpel akkor még nincs nagy gond.
  Gond akkor van, hogyha az egész oldal úgynevezett full flash site. Akkor is gond van, hogyha nagyon sok képet, grafikát, videót tartalmaz az oldal.
  Ekkor ugyanis jelentősen megnő a letöltési idő, és beszűkülnek a keresőoptimalizáció adta lehetőségek.(keresőoptimalizációról bővebben egy későbbi oktatóanyagban írunk)
  Gondolja meg, hogy ezekre az elemekre mindenképp szüksége van-e az oldalán, mert előfordulhat, hogy a látogató megnézegeti a képeket, elcsodálkozik az érdekes animáción, aztán megunja és továbbmegy. Amennyiben még csak most tervezi az oldala elkészítését, akkor ezeket a szempontokat mindenképpen vegye figyelembe, és lehetőség szerint az előbb említett elemeket hagyja ki weblapjából!

 3. Üdvözöljük rész nem kell! Felejtse el az "Üdvözöljük az XY-KFT. stb. stb. oldalán" bevezető szöveget. A látogató nem kíváncsi erre. A látogató egy megoldást keres a problémájára. Írja le részletesen, hogy az Ön terméke / szolgáltatása mitől könnyíti meg a látogató életét.

 4. Hibás szöveg és weboldal elem elrendezés! Az olvasó szeme fentről-lefele majd balról-jobbra haladva pásztázza a weboldalt. A fotók 64%-ára a szöveg 82-92%-ára figyelnek oda az olvasók. Ezen szempontok figyelembevételével alakítsa ki weboldala szerkezeti felépítését.

 5. Nem megfelelő tipográfia és tördelés! Egy rosszul megformázott, rossz betűtípussal elkészített tömör szöveget az olvasó nem fog elolvasni. Ránéz, és azt mondja, hogy ez túl sok, majd legközelebb. (azaz SOHA)

  Használja a következő könnyen olvasható betűtípus valamelyikét:
  Arial, Helvetica, sans-serif
  Times New Roman, Times, serif
  Courier New, Courier, mono

  Használjon kiemeléseket, hogy a lényegesebb dolgokra felhívja a figyelmet, ezzel jól pásztázhatóvá is teszi a szöveget. Kiemelés lehet : félkövér, aláhúzott, dőltbetű, highlight

  Indokolatlanul ne használjon sok nagybetűs szöveget, mert az olyan benyomást kelt mintha kiabálna.

  A szövegíráshoz használjon fehér alapon fekete szöveget ugyanis ez az elfogadott megoldás. Használja Ön is ezt, hacsak nincs valami nyomós érve ez ellen. A címek, alcímek természetesen lehetnek más színűek, de a hosszabb szövegeknél mindig célszerű ezt a színkombinációt használnia.

  Két-három mondatonként használjon sorkihagyást. Használjon könnyen olvasható betűméretet (10-12).

 • +1 Végzetes hiba: Nem megfelelő domain választás!

  A domain név kiválasztásakor törekedjünk a következőkre:
  - Tartalmazza a legfőbb kulcsszót
  - Ne legyen indokolatlanul hosszú
  - Utaljon az általunk végzett tevékenység típusára
  - Ne használjunk ingyenes domain neveket


Remélem hasznosnak ítélte ezt a pár percet és tudtunk Önnek segíteni.